A digitális vezérlés félelmetes tempójú fejlődésével a műszaki cikkekkel szemben alapvető elvárássá vált, hogy minden típusú alkalmazásra felkészíthetőek legyenek. Az embert a lakásában is menürendszerrel vezérelt „okos” gépek veszik körül, és nincs ez másként a hegesztőgépekkel sem.

A Lincoln Speedtec 215C egy olyan hegesztőgép, ami minden tekintetben megfelel a 21. század elvárásainak. Minden lakatosműhelyben helye van: alkalmas MIG, TIG (szelepes pisztolyokkal) és MMA eljárásokra, sokféle anyag hegesztésére, terepen is kompromisszumok nélkül megállja a helyét. Mindezt egy nagyon jól felépített menürendszerrel irányítva, a hegesztési folyamatot tökéletesen kézben tartva.

Lincoln Speedtec 215c és a hozzá alkalmas hegesztőpisztolyok, munkakábelek

A gép fő műszaki paraméterei röviden:

Tápfeszültség:                    230, 1 fázis

Hegesztőáram tartomány   (MIG)       20-200 A

                                           (MMA)     30-160 A

                                           (TIG)        40-160 A

Bekapcsolási idő                200 A: 25%, 110 A: 100%

Előtolási sebesség             1,5-15 m/min

Huzaldob tartó                   15 kg tekercshez

A Lincoln Speedtec 215C alapvetően egy univerzális ipari hegesztőgép, amit a gyártó a MIG (CO) hegesztésre optimalizált. Ahogy a gépet kivesszük a csomagolásból, látszik, hogy egy nagyon jól átgondolt konstrukcióval van dolgunk. Gép tetején egy kisebb tároló rekesz kapott helyet a folyamatosan használt szerszámoknak. A gép oldalát lehajtva találunk még egy tárolórekeszt, valamint itt találjuk a huzaldob tartót is. A gép tömege mindössze 42 kg, amit a műhelyen belül 1 ember, munkaterületen is legfeljebb 2 ember könnyen mozgat. Külön jópont, hogy a fogantyún helyet kapott egy pisztolytartó is.

Felső tálca

Huzaldob tartó és az előtoló

Oldalsó szerszámtároló és polaritásváltó

Pisztolytartó

A hegesztőgép üzemeltethető egyfázisú hálózatról, generátorról, de akár 100 m hosszú hosszabbítóról is. A gép PFC elektronikájával ezekhez állíthatjuk a működését, így az mindig a lehetőség szerinti legideálisabb energiafelhasználással üzemel.

A gépet bekapcsolva kezdhetünk megismerkedni a menürendszerrel. A gépet a következő üzemmódokban használhatjuk:

  • - Manuális MIG
  • - Szinergikus MIG
  • - MMA
  • - Lift TIG (szelepes pisztollyal)
  • - FCAW MIG (hegesztés védőgáz nélkül, porbeles huzallal)

A szinergikus MIG üzemmód nagyon hasznos, ha a gépet egy kevésbé rutinos munkatárs használja. A huzalátmérő, anyag és védőgáz ismerete alapján kiválasztott szinergikus program automatikusan határozza meg a hegesztési feszültséget, amit a program által választott értékhez képest finomíthatunk egy potméterrel. De ha valaki szeret minden paramétert maga kontrollálni, választhatja a manuális módot. Hogy a menürendszerrel mennyi mindent tudunk még szabályozni, azt fölösleges itt fölsorolni, a letölthető ismertetőből ízelítőt kaphat, aki szeretné megtudni.

Szinergikus hegesztési mód, bővített menü.

További kényelmi szolgáltatás, hogy a menürendszerben előre beállított programok és személyes beállítások is elmenthetők, így ha a gépet több hegesztő felváltva használja, vagy több erősen különböző munkafolyamatra is használják, a megfelelő beállítások a menü átbogarászása nélkül is másodperceken belül elérhetők. A menürendszer aktívan támogatja a szakaszos hegesztést (hegesztési idő meghatározása) és a kimondottan hosszú varratok készítését is a „4 ütem” üzemmóddal, ahol a hegesztés indítása és leállítása is egy-egy gombnyomással történik, hegesztés közben el lehet engedni a gombot. A menürendszer minden tekintetben a hegesztő keze alá dolgozik.

Szinergikus MIG egyszerű menüvel

Szinergikus MIG egyszerű menüvel

 

Szinergikus MIG bővített menüvel

Szinergikus MIG bővített menüvel

 

Hegesztési mód választás

Hegesztési mód választás

 

Hegesztési mód ill. szinergikus program választás

Hegesztési mód ill. szinergikus program választás

 

MMA (bevont elektródás) hegesztési mód

MMA (bevont elektródás) hegesztési mód

 

MMA indítóáram beállítása

MMA indítóáram beállítása

 

Szakaszos hegesztési mód bekapcsolása

Szakaszos hegesztési mód bekapcsolása

 

Szakaszos hegesztési mód - hegesztési időtartam beállítása

Szakaszos hegesztési mód - hegesztési időtartam beállítása

 

TIG (AWI) hegesztési mód

TIG (AWI) hegesztési mód

 

Jobb felső ikon - feszültség a kimenetre kapcsolva

Jobb felső ikon - feszültség a kimenetre kapcsolva

 

Az előtolót alapkivitelben 0,8-1,0 mm tömör huzalhoz való görgőkkel szerelik, de a gép alkalmas alumínium vagy rozsdamentes huzallal való hegesztésre is, a megfelelő görgőket választva. Rendelhető azonban másféle görgőkkel, választható tartozékok a különböző MIG, TIG pisztolyok, MMA elektródafogók, valamint huzaldob tartó adapterek.

Amennyiben tőlünk rendeli meg a gépet, a következőket adjuk hozzá:

  • - testkábel
  • - MIG (CO) pisztoly (3 m, 150)
  • - gáztömlő

A géphezAjándékba adunk 1 db TG 15 GRIP 3M hegesztőpisztolyt, de ajánljuk hozzá bármelyik 15 jelű MIG pisztolyunkat akár forgónyakas (TGF 15) kivitelben is, szelepes TIG pisztolyaink közül pedig a TR 17V vagy a TR 17VF modelleket.

 TG 15 GRIP MIG (CO) pisztolyTR 17V szelepes TIG (AWI) hegesztőpisztoly

Mindent összevetve a Lincoln Speedtec 215C megfelel a Lincoln esetében megszokott minőségi elvárásoknak, de a gép irányíthatósága is a legmagasabb szintet képviseli. Kinek ajánljuk? Alapvetően minden lakatosműhelyben, könnyű acélszerkezet gyártó, járműjavító üzemben és lemezmunkáknál kompromisszumoktól mentes megoldást jelent, de melegen ajánljuk minden olyan műhelybe, ahol egy gépen több ember is dolgozik, ahol sokféle hegesztési műveletet kell végezni, ahol munkaterületre is ki kell vinni a gépet, esetleg ahol hegesztésben kevésbé jártas munkatársak is dolgoznak. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a saját műhelyünkben mi is egy Lincol Speedtec 215c hegesztőgépet használunk.