Hegesztőpisztolyok egyéni igények alapján

A hegesztőpisztolyok választéka első ránézésre áttekinthetetlenül nagy, de még így is akadnak speciális hegesztési feladatok, amikre a szériagyártmányok korlátozottan, vagy egyáltalán nem alkalmasak. A különleges kialakítású hegesztőpisztolyokat keresőknek jó hír, hogy cégünk ezek elkészítésében is nagy tapasztalattal rendelkezik, és az egyedi elképzelések alapján készített hegesztőpisztolyaink is ugyanazt a magas színvonalat képviselik, mint a szériagyártmányaink. És hogy miben különbözhetnek ezek a pisztolyok a választékunkban található daraboktól? Ezt az alábbiakban mutatjuk be.

Módosított hosszúságú hegesztőpisztolyok

A MIG pisztolyok bevett hossza 3-4-5 m, de vannak esetek, amikor ezeknél jóval rövidebb munkakábelt célszerű választani. Tipikus példája ennek az alaumínium hegesztése. Az alumínium huzal előtolása sokkal nehézkesebb, mint az acél huzalé, ezért sok alumíniummal foglalkozó hegesztő kér rövidebb, 1,5-2 m hosszú hegesztőpisztolyokat. Ezeket kérésre teflon huzalvezetővel, és alumíniumhoz való áramátadóval szereljük.

A másik eset, amikor szükség van rövidebb pisztolyra, ha az üzem kialakítása, vagy a munkafolyamat olyan jellegű, hogy a kevés hely, a kevés szükséges elmozdulás lehetővé teszi, vagy egyenesen megköveteli a rövidebb hegesztőpisztolok használatát. Sőt, rendszeresen keresnek fel minket olyan kéréssel is, hogy a használt, jól bevált, egyébként tökéletesen üzemelő hegesztőpisztoly munkakábelét rövidítsük meg. Egy rövidebb munkakábellel sokkal egyszerűbb „rendet tartani” a munkaállomáson, és sokkal kevésbé van kitéve a munkadarabok mozgatása miatti „baleseteknek”.

Természetesen vannak olyanok is, akik hosszabb munkakábellel kérnek hegesztőpisztolyokat. Például a TG GRIP típusú gázhűtéses MIG pisztolyaink 7 m hosszban is népszerűek. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a hosszabb munkakábel választásával nehézkesebé válik az előtolás, az ellenállás pedig a hosszúsággal nagyjából exponenciálisan növekszik, éppen ezért már nem szoktuk tanácsolni az érdeklődőknek 7 m-nél nagyobb hosszúságú MIG pisztolyok rendelését.

Egyedi kialakítású pisztolynyakak

Vannak olyan hegesztési feladatok, amik csak nehézkesen vagy egyáltalán nem végezhetők el standard nyakkialakítású pisztolyokkal. Rendszeresen felmerül igény a hosszabbított nyakú hegesztőpisztolyokra akár víz-, akár gázhűtéses kivitelben, akár forgónyakkal. Csak érdekességként: a leghosszabb nyak, amit az elmúlt egy évben készítettünk, 1500 mm hosszú volt! Érdemes szem előtt tartani, hogy minél hosszabb a nyak, annál nehezebb a varrat kialakítása. Egy 500 mm-es nyakal szerelt markolatot már igazán kényelmetlen egy kézzel tartani, az ennél hosszabbat meg nem lehet – legalábbis úgy nem, hogy azt a hegesztő szépen vezesse, és jó minőségű varratot készítsen vele.

 
TW 501 nyak 600 mm hosszúságban

TW 501 nyak 600 mm hosszúságban

 


TF 36 gázhűtéses forgónyak készlet – normál hosszúságtól 1500 mm-ig

Vannak olyan vevők, akik egyedi szögben hajlított (vagy éppen nem hajlított) nyakat szeretnének vásárolni. Itt szintén érdemes szem előtt tartani, hogy 45°-os görbület fölött a huzalelőtolás bizonytalanná válik, ezért érdemes jól meggondolni, hogy valóban szükség van-e egy 45°-nél nagyobb görbületű nyakra. Időnként felmerül az igény ellentétes irányban, azaz fölfelé hajlított pisztolynyakakra is, ezek elkészítése sem okoz problémát.

 

Gázhűtéses MIG pisztoly, 600 mm hosszú egyenes nyakkal

 

Külön csoportot képeznek az automata rendszerekhez alkalmas pisztolyok. A 241, 401, 501 jelű vízhűtéses és 24, 25, 26, 36 jelű gázhűtéses MIG pisztolyainkat egyedi kérésre készítjük befogásra alkalmas bakelit „markolati” résszel, igény szerint hajlított vagy egyenes nyakkal. A pisztoly máskülönben azonos a TGW vagy TG jelű kézi pisztolyokkal, tehát ugyanúgy EURO csatlakozóval látjuk el őket.

 

501-es vízhűtéses pisztoly automata rendszerekhez, egyenes nyakkal

 

 

501-es vízhűtéses pisztoly automata rendszerekhez - kopóalkatrészek

 

Hegesztőpisztolyok módosított csatlakozóval

Alapesetben MIG pisztolyainkat EURO csatlakozóval, TIG pisztolyainkatpedig Dinse típusú csatlakozóval szereljük, azonban sok hegesztő van, aki meglévő, de nem EURO vagy Dinse aljzattal szerelt hegesztőgéphez szeretne Binzel csereszabatos, azzal azonos minőségű hegesztőpisztolyt vásárolni. Nagy valószínűséggel erre is tudunk megoldást találni, hegesztőpisztolyaink hátsó csatlakozójának módosításával illeszthető a géphez a pisztoly. Ugyanígy viszonylag egyszerűen megoldható a gázcsatlakozó módosítása is. Ilyen jellegű kérések inkább használt pisztolyokkal kapcsolatban merülnek fel, de új pisztolyokat is örömmel szerelünk módosított csatlakozókkal.

 

TR 26 felsőkategóriás TIG pisztoly GRIPmarkolattal, bőrtoldóval és LORCH csatlakozóval

 

Ha egyedi kialakítású hegesztőpisztolyra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Bizonoysak vagyunk benne, hogy megtaláljuk a megoldát. Bízunk benne, hogy a fenti példák alapján Ön is meggyőződött erről.

Back